Kaikki yli 120 euron tilaukset ilmaisella kuljetuksella

30 vuorokauden ilmainen palautusoikeus kaikissa tilauksissa

RST-LIGHTS lisävalotakuu jopa 5 vuotta tilauksesta

Kaikki yli 120 euron tilaukset ilmaisella kuljetuksella

Normaalihintaiset tuotteet -10% alennuksessa koodilla:blackweek10
Auton pesu
Posted in

Auton pesu

Esipesun kuva
Posted in

Auton pesu

Auton pesu on tärkeä osa ajoneuvon ylläpitoa, joka ei ainoastaan paranna sen ulkonäköä, vaan myös suojaa sen pintaa ja ylläpitää jälleenmyyntiarvoa. Oikein suoritettuna pesu poistaa lian, suolan ja muut epäpuhtaudet, jotka voivat vahingoittaa maalipintaa pitkällä aikavälillä. Tässä artikkelissa jaamme parhaat vinkit ja niksi, joilla pidät autosi kiiltävänä ja hyvässä kunnossa.

Ennen kuin aloitat pesun, varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet:

Pesu -ohje

Auton pesu oikeaoppisesti on hyvin yksinkertainen toimenpide, joka onnistuu jokaiselta. Näillä neljän  (5) kohdan ohjeella auton pesu onnistuu helposti. Vinkkejä noudattamalla pesu tapahtuu myös turvallisesti ja pintoja vahingoittamatta tai naarmuttamatta. Auton pesun ajatellaan yleisesti olevan rankkaa ja työlästä, mutta oikeita pesuaineita ja pesuvälineitä käyttämällä päästään helposti loistavaan lopputulokseen. 

Miten usein auto tulisi sitten pestä? 

Auto kannattaa pestä aina kun se likaantuu, jottei lika pääse pinttymään pintaan kiinni. Suomessa syksyt ja monesti myös kesät ovat kovin sateisia, tällöin auton pesu jokapäivä ei ole kovin järkevää, kannattaa kuitenkin pyrkiä pesemään auto vähintään kerran kuukaudessa.

 1. Esipesu
 2. Vanteiden pesu
 3. Käsinpesu
 4. Kuivaus
 5. Pikavahaus

1. Esipesu

Esipesu on olennainen osa auton pesuprosessia, joka auttaa varmistamaan, että autosi säilyy kiiltävänä ja naarmuttomana. Oikeilla välineillä ja tekniikoilla voit tehdä esipesusta tehokkaan ja vaivattoman vaiheen, joka tekee varsinaisesta pesusta helpompaa ja lopputuloksesta parempaa.

Esipesu auttaa poistamaan suurimman osan irtoliasta, kuten pölyn, hiekan, mudan, jotka voivat naarmuttaa auton pintaa varsinaisen pesun aikana. Tämä vaihe vähentää myös tarvetta hankaukselle, jolloin käsinpesu pesu on hellävaraisempi maalipinnalle.

Esipesu suoritetaan levittämällä esipesuaine painepesuriin liitetyllä vaahdottimella kuivalle, viileälle pinnalle. Esipesuaine levitetään alhaalta ylöspäin, tämä estää aineen valumisen nopeasti alas ja antaa sille enemmän aikaa vaikuttaa. Aineen annetaan vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mutta sitä ei saa päästää kuivumaan. Tämän jälkeen pinta huuhdellaan painepesurilla huolellisesti.

Esipesuaineeksi kannattaa valita esipesuun tarkoitettu aine, joka on kehitetty nimenomaan siihen tarkoitukseen. Vahatulle pinnalle suosittelemme valitsemaan vahaturvallisen esipesuaineen esim: King Carthur Control, ja mikäli pinnassa ei ole vahaa, voidaan pesuaineeksi valita myös vahaa poistava esim: King Carthur Total.

Mikäli auton pinnalle on kertynyt esim pikeä, suolaa ja muuta todella tiukkaan tarttuvaa likaa, voidaan esipesua tehostaa sumuttamalla pintaan jo ennen esipesuaineen levitystä tehoste aineita, esim: asfaltille (Cartec Tar Remover), raudalle (Cartec Fallout Remover), suolalle (King Carthur NextGen Degreaser)

Esipesun kuva

2. Vanteiden pesu

Vanteet ovat yksi auton näkyvimmistä ja samalla likaisimmista osista. Ne altistuvat jatkuvasti tien pölylle, mudalle, jarrupölylle ja muille epäpuhtauksille, jotka voivat ajan myötä vahingoittaa vanteiden pintaa. Säännöllinen ja huolellinen vanteiden pesu ei ainoastaan paranna auton ulkonäköä, vaan myös pidentää vanteiden käyttöikää.

Miksi vanteiden pesu kannattaa suorittaa?

 1. Puhtaat vanteet antavat autolle huolitellun ja tyylikkään ulkonäön.
 2. Jarrupöly ja tiepöly voivat syövyttää ja vahingoittaa vanteiden pintaa ajan myötä

Esipesun jälkeen seuraavaksi kannattaa puhdistaa vanteet, jotta vanteissa käytettävät aineet ja irtoava lika eivät päädy pestylle maalipinnalle. Vanteiden pesu aloitetaan sumuttamalla vannepesuaine (esim: Cartec Wheel Wash tai Cartec Fallout Remover) pintaan ja antamalla sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Tämän jälkeen aineen tehostamiseksi vanteet voidaan käydä läpi pehmeällä vanneharjalla (esim: Vanneharja ValetPRO Inch Round Wheel Brush), jolla saadaan myös likaisimmistakin paikoista lika irtoamaan. Huuhtele lopuksi vanteet perusteellisesti poistaaksesi kaikki puhdistusaineen jäämät ja irronneen lian. Tarkista vanteet ja varmista, että ne ovat täysin puhtaat. Jos jokin kohta kaipaa lisäpuhdistusta, toista pesu uudelleen.

Mikäli auto ja vanteet eivät ole erittäin likaisia, voidaan vanteiden pesu suorittaa myös osana esipesua, sumuttamalla vannepesuaine vanteisiin ennen esipesuaineen vaahdottamista. 

Huomioitavaa! Käytä vanteiden puhdistukseen vain siihen suunniteltuja vannepesuaineita, jotka irrottavat tehokkaasti jarrupölyn ja muun lian. Tavallinen pesuaine ei poista jarrupölyä!

3. Käsinpesu

Auton käsinpesu on paras tapa varmistaa, että ajoneuvosi säilyy puhtaana ja hyvässä kunnossa. Käsinpesu mahdollistaa tarkan ja hellävaraisen pesun, joka suojaa auton maalipintaa ja parantaa sen ulkonäköä.

Välineet käsinpesuun:

 • Mikrokuitukinnas
 • Autoshampoo
 • Kaksi ämpäriä
 • Painepesuri

Vanteiden pesun jälkeen voidaan siirtyä varsinaiseen käsinpesuun. Auton käsinpesu suoritetaan kahden ämpärin taktiikalla, jossa toiseen ämpäriin laimennetaan autoshampoo ja toiseen ämpäriin laitetaan pelkästään puhdasta vetta. Pesukinnas kastetaan shampoota sisältävässä ämpärissä, jonka jälkeen autoa aletaan pestä ylhäältä alaspäin (puhtaasta likaisimpaan), eli pesu kannattaa aloittaa katosta, konepellistä ja tuulilasista ja lopettaa perään ja takapuskuriin. Aina kun yksi paneeli on saatu kinnasteltua, huuhdellaan  kinnas tai sieni puhdasta vettä sisältävässä ämpärissä, ennen sen kastamista shampoo veteen. Tällä tekniikalla vältetään pesuvälineeseen tarttuneen lian leviäminen takaisin auton maalipinnalle.

Kun olet pessyt koko auton, huuhtele se perusteellisesti puhtaalla vedellä. Varmista, että kaikki pesuainejäämät poistuvat, sillä ne voivat jättää jälkiä maalipintaan.

Huomioitavaa! Suosittelemme vahvasti käyttämään pesumpäreissä Hiekanerotinta, joka sitoo pesuvälineestä irronneen lian ämpärin pohjalle. 

Shampooksi voidaan valita joko neutraali shampoo, joka on hyvin hellävarainen vahapinnan kanssa tai vahashampoo, joka jättää pesun yhteydessä pinnalle oman suojakerroksensa. Shampoon käytössä tärkeä noudattaa valmistajan ilmoittamaa laimennussuhdetta, sillä eri valmistajien laimennussuhteissa voi olla suuriakin eroja!

Tässä muutama neutral shampoo: King Carthur Neutral Shampoo, King Carthur Rich Shampoo, Cartec Neutral Wash Shampoo

Vaha Shampoo poimintoja: King Carthur Ceramic Shampoo, Cartec Wash & Wax Shampoo, Gyeon Q²M Bathe+

Pesuvälineenä suosittelemme käyttämään pesukinnasta, joka vangitsee pinnasta irtoavan lian itseensä, eikä jätä sitä pyörimään kinttaan ja maalipinnan väliin.

Alla muutamia poimintoja:

King Carthur Premium Microfiber, King Carthur Microfiber Wheel Wash Mitt, Cartec Pesukinnas

 

4. Kuivaus

Auton peseminen on vasta ensimmäinen askel kohti kiiltävää ja huoliteltua ajoneuvoa. Jotta pesun jälkeen saavutetaan täydellinen lopputulos, on tärkeää kuivata auto huolellisesti. Kuivaamatta jättäminen voi johtaa vesipisaroiden muodostumiseen, jotka kuivuttuaan jättävät jälkeensä kalkkitahroja ja vesijälkiä.

Auton pesun jälkeen kuivataan se joko kuivausliinaa tai puhallinta käyttäen. Kuivausliinaa käyttettäessä pintää pyritään hankaamaan mahdollisimman vähän, ja pinta suositellaan kuivaamaan joko yhdensuuntaisin vedoin tai taputtelemalla pinta kuivaksi. Puhaltimella saadaan kuivattua myös sellaiset paikat, joihin kuivausliinalla ei pääse. Muista aloittaa kuivaus auton korkeimmalta kohdalta, eli katosta. Tämä estää veden valumisen jo kuivattujen alueiden päälle.

5. Pikavahaus

Auton vahaaminen on tärkeä osa ajoneuvon ylläpitoa, sillä se suojaa maalipintaa, parantaa sen ulkonäköä ja tekee siitä helpommin puhdistettavan. Vaikka perinteinen vahaus voi olla aikaa vievää, pikavahaus tarjoaa nopean ja tehokkaan vaihtoehdon kiireisille autoilijoille.

Pikavahoja on olemassa useita eri tyyppisiä, joista osa sumutetaan huuhtelun jälkeen märälle maalipinnalle ja huuhdellaan pois, osa levitetään kuivauksen yhteydessä pintaan ja osa taas levitetään kuivauksen jälkeen.

Kaikilla näillä pikavatyypeillä on omat etunsa, mutta helpoimpia käyttää ovat tuotteet, jotka sumutetaan märkään pintaan ennen kuivausta. 

Märkään pintaan levitettäviä pikavahoja: Gyeon WetCoat, King Carthur Spray Coat, King Carthur QuickCoat, Cartec Wet Coat.

Kuivalle pinnalle levitettäviä pikavahoja: Cartec Quick Spray Wax.

Join the conversation

TOP
Ostoskorin sisältö 0